Bilete Avion Ieftine - Bilete de avion Tunisia, Africa

 

Bilete de avion Tunisia, Africa

Descriere Tunisia, Africa

Informatii generale :

Tunisia este cea mai nordica tara a Africii si, in acelasi timp, cea mai mica din grupul tarilor situate de-a lungul muntilor Atlas. In partea de est, Tunisia se invecineaza cu Marea Mediterana, la vest, cu Algeria, nordul este muntos, iar treimea sudica este dominata de Sahara. Distanta medie intre granita vestica si cea estica este putin peste 200 km, suprafata totala fiind comparabila cu cea a Marii Britanii fara Scotia.
Relieful este variat si spectaculos. In nord, coastele Mediteranei se pierd rapid in interiorul lantului muntos care incepe la vest cu padurile de pluta de la Ain Draham si se termina cu lacurile gemene de la Bizerta si Ichkeul.
Centrul Tunisiei este predominant de stepa, bogat in ruine romane si marginit la vest de Jebel Chambi, cel mai inalt varf muntos al Tunisiei (1520 m). Mergand spre est, intalnesti plantatii nesfarsite de maslini. Un lant de dealuri aride din Metlaoui pana la Maknassy fac un ultim front in fata desertului. In est intalnesti si un manunchi de insule, dintre care cea mai cunoscuta turistic este Jerba.
Sahara tunisiana incepe cu choturi - lacuri sarate pe jumatate secate, care sunt adevarate spectacole in timpul verii. Amestecul de sare si nisip continua pe uscat multi kilometri, formand o crusta tare care ofera niste reflexii ireale in lumina soarelui. Imediat in apropierea choturilor incep oazele, imaginea exotica a palmierilor, a camilelor si a izvoarelor de apa neavand deloc nevoie de exagerari in recomandarile ghidurilor turistice.

Clima :

In timp ce nordul este influentat de apropierea de Marea Mediterana, iar sudul de soarele fierbinte al Saharei, majoritatea statiunilor, atat cele din nord cat si cele din sud, respira aerul proaspat al brizelor marii, care fac verile placute, iar iernile agreabile pentru orice activitate outdoor. Mai si Iunie sunt cele mai placute luni: desi florile infloresc tot timpul anului, in aceste luni culorile si abundenta lor sunt incantatoare. Iulie si August sunt cele mai recomandate pentru bronzat, in timp ce inceputul toamnei te surprinde cu aerul si apa la fel de limpede si calda ca primavara. Din Noiembrie si pana in Aprilie vremea este foarte schimbatoare: poti incepe ziua tremurand, desi este foarte frumos afara, iar dupa amiaza sa sa o petreci sub o ploaie fierbinte.

Istorie :

Tunisia a parcurs o dezvoltare indelungata si extrem de importanta. Inca cu 3000 de ani i.Ch., tinuturile viitoarei Tunisii au inceput sa fie locuite de berberi. Dupa acestia au urmat navigatorii greci si fenicienii care au intemeiat orasul Cartagina in anul 814 i.Ch. si au inceput sa construiasca un imperiu urias. Orasul a fost cucerit de romani si astfel a aparut prima provincie romana. Dupa romani au urmat popoare noi care, treptat, s-au amestecat cu tribul berberilor care locuiau pe teritoriul Africii din cele mai vechi timpuri. Pana in anul 1956, Tunisia a fost sub protectoratul Frantei. La 23 martie 1956 a fost recunoscuta ca stat de sine statator. La 25 iulie 1957, Tunisia devine republica, in frunte cu presedintele Habib Bourghuiba. Acesta a fost inlocuit in functia de presedinte de Zine El A.Ben Ali, in anul 1987.

Populatie :

Cu putin sub 9 milioane de locuitori, Tunisia are o populatie extrem de tanara, jumatate din locuitori avand sub 20 de ani. Regiunea cea mai dens populata o constituie litoralul rasaritean, unde s-au construit cele mai mari centre industriale si turistice: Tunis, Hammamet, Port el Kantaoui, Sousse, Monastir, Sfax.
Primele populatii tunisiene au fost berberii despre care nu se cunosc prea multe lucruri. Putinele marturii care exista indica un popor cu statura inalta si supla, pielea maronie si parul negru, care s-a inrudit atat cu populatia neagra a Saharei, cat si cu misteriosii imigranti din nord care aveau ochi albastri si parul blond. Urmasii lor s-au intitulat Imazighen (nobili), insa romanii i-au numit Barbari (necivilizati), nume care le-a ramas foarte multa vreme, pe nedrept.

Majoritatea tunisienilor de astazi sunt musulmani, dar nu fundamentalisti. Un peisaj aparte in lumea araba, Tunisia are comunitati de evrei care se bucura de liniste.

Religie :

99% din populaţie sunt musulmani, numai un procent mic de creştini majoritatea de religie catolica cca. 18.000, cca 2000 evrei. Pe insula Djerba traiesc şi musulmani Kharidjiten.

Moneda :

Dinarul Tunisian (DT), 1 Dinar = 1.000 Millimi. Pe teritoriul tarii se pot schimba fara restrictii valutele convertibile dar sunt acceptate si cecurile de calatorie respectiv cartile de credit. Introducerea sau scoaterea din tara a Dinarului tunisian este strict interzis, preschimbarea in valuta convertibila la iesirea din tara se poate face pana la max. 30% din suma preschimbata la intrarea in tara (cu conditia pastrarii documntelor de schimb) - si numai la bancile de pe teritoriul aeroportului.