Bilete Avion Ieftine - Bilete de avion Cipru, Europa

 
Home » Cipru

Bilete de avion Cipru, Europa

Descriere Cipru, Europa

Informatii generale :

Insula Cipru este situata in regiunea Orientului Mijlociu, in Marea Mediterana, delimitata in teritoriu de Siria in Vest si Turcia in Sud.

Tara este strabatuta de la NV la SE de o depresiune, Campia Messaoria, situata intre doua lanturi de munti: la N muntii Kyrenia (1.000 m altitudine; vf. Acromandra 1.019 m), iar in SV muntii Tro dos (1.900 m altitudine; vf. Olimpus 1.953 m); cele mai importante ape care strabat Cipru sunt Pirias si Yalias (72 km).

Clima :

Ciprul are o climă temperat-mediteraneeană, cu veri arzătoare şi uscate dar şi un sezon răcoros şi ploios care începe din luna octombrie şi durează până în luna martie. Volumul mediu de precipitaţii anual nu depăşeşte 500 mm. Temperatura medie anuală este de 20,6 grade Celsius.

Istorie :

Insula Cipru a cunoscut numeroase stăpâniri în decursul istoriei: asiriană, egipteană, persană, romană, bizantină. În secolul al XII-lea a fost ocupată de cruciaţi până în 1489, când a trecut sub stăpânirea Veneţiei. În 1571 a fost ocupată de Imperiul Otoman, iar în 1878 de Imperiul Britanic. La 16 august 1960 Ciprul a obţinut independenţa de stat, constituindu-se ca republică federală binaţională, în cadrul Commonwealth-ului Britanic.

Cipru este plina de urme ale istoriei sale, relicve din fiecare era – temple grecesti, mozaicuri romane si fresce din secolul 15 – influenteaza artistii din ziua de astazi. Multe sate sunt specializate pe o anumita forma de arta iar cand calatoriti prin Cipru veti vedea olarie, bijuterii si cupru, cosuri din nuiele si faimoasa dantela din Lefkara.

Ca mai toate celelalte lucruri in Cipru si religia este impartia in doua intre nord si sud. Locuitorii din nord sunt majoritatea musulmani suniti iar cei din nord greci ortodocsi. Pana si in mancare se gasesc aceste diferente: in nord veti gasi mancare turceasca iar in sud mancare greceasca.

Insula Afroditei:

Afrodita este zeita dragostei si a frumusetii in mitologia greaca. Potrivit legendei s-a nascut din spuma marii, in Insula Cipru. Numele Afroditei face parte din povestea razboiului troian si rapirea frumoasei Elenei, fiind protectoarea iubirii dintre Paris si Elena din Troia. Afrodita avea sanctuare la Paphos si Delos. O zeita antica protejeaza dragostea si frumusetea in Cipru.

Religie :

Crestin-ortodoxa (78%), musulmana (18%), maronita.

Sudul Ciprului este de religie Ortodoxa iar ospitalitatea si caldura oamenilor este foarte asemanatoare cu caldura si ospitalitatea specifica romanilor .

Politica :
Cipru este o insula impartita in doua, partea de nord apartinand Turciei. Aceasta se numeste “Republica turceasca a Ciprului de Nord”, dar este recunoscuta ca legitima numai de Turcia. Partea de sud este o republica independenta numita “Republica Ciprului”. Republica Ciprului face parte din Uniunea Europeana, desi partea de nord nu este si ea membra.

Economie :

Turismul este cea mai importanta parte a economiei din sudul insulei, dar in ultimul timp, serviciile financiare (incluzand companiile offshore) si-au asumat un rol destul de important. Bazele militare ale Marii Britanii de pe coasta de sud si de langa liniile de demarcare sunt de asemenea foarte profitabile pentru Cipru.

Dezvoltarea economica a partii de nord a fost limitata din cauza relatiilor politice si se bazeaza foarte mult pe ajutoare din partea Turciei. Ambele parti sunt dependente de importurile de energie (inclusiv petrol).

Moneda :

Lira cipriota