Bilete Avion Ieftine - Bilete de avion Atena, Grecia, Europa

 
Home » Grecia »  Atena

Bilete de avion Atena, Grecia, Europa

de la 96.00 EUR
Plecare din Otopeni iar aeroportul de destinatie este Athens Hellinikon. Tariful este minim , valabil in limita locurilor disponibile si conditiilor concrete de calatorie. Tariful este exprimat in euro, este dus-intors si nu contine taxele de aeroport. De cele mai multe ori este necesar sa aveti sambata inclusa la destinatie. La cerere oferim si servicii de cazare la hotel pentru aceasta...

Descriere Atena, Grecia, Europa

Localizare :

Atena, oras in sud-estul Greciei, capitala si cel mai mare oras al tarii. Este situata pe colina Attic si este inconjurata cu munti din trei parti, cei mai mult importanti sunt muntii Párnis, Pendéli, si Hymettos (Imittós). Doi curenti, râul Kifisós in vest si râul Ilisós in est, trec prin oras. Atena cu portul ei, Pireu(Pireás), care este situat la 8 km de sud-vestul Golfului de Saronikós (un intrând in Marea Egeana), formeaza o regiune metropolitana.

Clima :

Clima este de tip mediteranean. Cu maxime intre 29oC-30oC si minime intre 20oC–22oC vara si temperaturi intre 7oC si 15oC iarna.

Istorie :

Orasul isi are denumirea de la zeita Atena, care reprezinta in mitologia greaca intelepciunea.
Legenda spune ca zeii Atena si Poseidon au descoperit orasul si se certau pentru a pune stapânire pe el. Poseidon a oferit locuitorilor un cal pe care sa il imblânzeasca si sa il stapâneasca.
Atena, in schimb, a oferit un maslin, simbol al pacii, ceea ce a dus la inchinarea orasului zeitei.

Primele vestigii ale unei asezari umane pe Acropole dateaza din mileniul 3-2 i.Hr. Polis hegemon al Aticii (sec 8-7 i.Hr.), Atena devine, in sec. 5 i.Hr., dupa respingerea invaziei persane si dupa intemeierea Ligii delio-atice, cel mai stralucit centru economic, politic, dar mai ales cultural, al intregii lumi grecesti. In ciuda infrangerilor in razboiul peloponesiac (404 i.Hr.) si a cuceririi macedonene (388 i. Hr.), Atena ramane metropola spirituala a Greciei, pozitie pastrata si sub dominatia romana. In timpul stapanirii bizantine si indeosebi a celei turcesti, Atena ajunge la nivelul unei umile asezari rurale cu 2-3000 loc. La 18.09.1834 devine capitala Greciei independente.

Atractii :

Acropole - Principalul arhitect a fost Mnesicles. La stanga se gaseste Pinacotheca si un piedestal, iar la dreapta micul templu dedicat victoriei atenienilor asupra persilor. Acest templu de mici dimensiuni, situat pe o platforma orientata spre Golful Saronic, adapostea in trecut o statuie a zeitei, astazi disparuta. Templul a fost daramat in 1686 de catre turci, care doreau sa puna pe platforma un tun de mari dimensiuni pentru a proteja zona de coasta. A fost reconstruit intre 1836-1842, daramat din nou, reconstruit pentru a doua oara in 1936, cand s-a observat ca platforma incepuse sa se crape.

Parthenonul si celelalte cladiri principale de pe Acropole au fost construite de Pericle in secolul V i.e.n. ca monument reprezentand realizarile culturale si politice ale locuitorilor Atenei. Termenul "acropole" inseamna de fapt orasul de sus sau orasul superior, foarte multe orase din spatiul vechii Grecii fiind construite in jurul unui deal, pentru ca locuitorii sa se poata refugia pe inaltimile acestuia in cazul unei invazii. De aceea pe Acropole sunt construite si monumentele religioase importante, fiind considerat cel mai sigur loc din intregul oras. Cu doar 150 de ani in urma pe Acropole inca mai existau locuinte. Cei care l-au citit pe Aristofan isi aduc aminte cu siguranta cum in Lysistrata femeile s-au inchis in cetate in semn de protest fata de plecarea barbatilor in razboiul cu Sparta. Pentru a-i convinge sa renunte i-au lipsit de tot. Astazi in cadrul grevelor angajatii sitului se intampla ca accesul turistilor sa nu fie permis la Acropole, in semn de protest, chiar daca acestia au asteptat poate o viata ocazia de a cunoaste aceasta parte a Greciei. Din fericire acest lucru se intampla foarte rar.

Partenonul - este privit ca un simbol al Greciei antice si al democratiei ateniene, este unul dintre cele mai mari monumente ale lumii si impreuna cu Acropole a fost introdusa pe lista vestigiilor protejate de UNESCO. Partenonul a inlocuit un templu mai vechi al Atenei, Pre-Partenonul sau Partenonul vechi, care a fost distrus in timpul invaziei persilor in 480 i.Hr.

Ca majoritatea templelor grecesti, Partenonul a fost folosit pe post de trezorerie. In secolul al VI-lea Partenonul a devenit biserica crestina dedicata Fecioarei Maria. Dupa cucerirea otomana a fost convertit intr-o moschee (la inceputul anilor 1460). In 1806 Thomas Bruce, al saptelea duce de Elgin a luat in Anglia cateva din sculpturile Partenonului cu acordul otomanilor. Acestea au fost vandute muzeului British Museum in 1816. Guvernul grec lupta in continuare pentru inapoierea lor in tara, insa pana acum fara nici un succes.

Alte atractii : Teatrul Herod Atticus, Teatrul lui Dionysios, Muzeul Benaki si Muzeul National, Piata Omonia (piata Concordiei), Biblioteca Nationala, Universitatea, Academia, Piata Syntagma(unde se gaseste si Cladirea Parlamentului) unde se poate asista, in fata monumentului Soldatului Necunoscut la schimbarea garzii de catre evzoni (militari cu uniforma specifica). Stadionul Olimpic, Templul lui Zeus Olimpianul, Poarta lui Adrian, Biblioteca lui Adrian Gradinile Nationale.